29.10.2020
HOTLINE: 02381 53 13 57
  • Utama
  • Ewasamono DAPL Kudu Nglampahi Pratoto
Ewasamono DAPL Kudu Nglampahi Pratoto

Ewasamono DAPL Kudu Nglampahi Pratoto

Kurang saka rong wulan sawise Angkatan Tentara Angkatan Darat nolak kabisan sing dibutuhake kanggo pambangunan Jalur Akses Dakota, Corps duwe mbalikke wae lan ujar manawa bakal menehi gampang ing kabeh. Senator John Hoeven, Republik saka North Dakota, ngumumake warta kasebut ing sawijining statement Selasa bengi. "Iki bakal bisa nggawe perusahaan ngrampungake proyek kasebut, sing bisa lan bakal dibangun kanthi fitur keamanan sing dibutuhake kanggo nglindhungi Standing Rock Sioux Suku lan liyane sing mudhun," pratelan maca.

Tembung-tembung conciliatory Senat ora bisa ngejutake rasa wedi sing dicekel dening Standing Rock Sioux utawa ewu wong-wong Amerika Pribumi liyane sing melu kabantosan ing pipo kasebut ing 2016 - utamane yen tetep maca statement Senat. "Kita uga nggarap Corps, Departemen Kehakiman, Departemen Dalam Negeri lan Departemen Keamanan Dalam Negeri kanggo ngamanake sumber penegak hukum federal kanggo ndhukung penegak hukum negara lan lokal," ujar kasebut. "Dina Minggu, 20 pejabat penegak hukum Biro India tambahan teka ing Standing Rock kanggo mbantu para panguwasa lokal."

Ing pangaruh, dheweke lagi nyiapake paprangan.

Bantahan kasebut ing Standing Rock wiwit ing April 2016 minangka gerakan gerakan lingkungan sing arang banget entuk liputan warta nasional - sawetara wong, masalah sing ora ana ing saindenging negara. Nanging ing wulan September, ana pirang-pirang ewu wong, sing paling akeh yaiku Pribumi Amerika, wis kumpul ing apa sing diarani Camp Oceti Sakowin, utawa Api Dewan Pitu.

"Dheweke gabung karo wong putih sing nduwe bumi lan para aktivis Black Lives Matters saka Minneapolis. Kemah kasebut mung ana ing njaba wates wilayah sing dikendhalekake Angkatan Darat. Pasukan tentara negara ngalangi dalan gedhe menyang Bismarck, ngidini para demonstran - utawa ' pelindhung, 'nalika dheweke nimbali diarani - ninggalake nanging ora bali. Ing Pengadilan Distrik AS kanggo Distrik Columbia, pengacara suku kasebut nyatakake manawa pipo kasebut bakal najis banyu lan ngrusak kuburan suci, " Ing njaba wrote ing awal September.

Ing tanggal 24 Januari, nalika patang dina dadi pamrentahan, Presiden nandatangani perintah eksekutif sing ngarahake Corps supaya "njupuk kabeh tindakan sing kudu ditindakake" kanggo mindhah pipa maju.

Kem iki terus tuwuh - ing populasi lan uga kesadaran nasional. Kristen Wiig nganggo kaos sing maca "Ngadeg karo Standing Rock" nalika dheweke tuan rumah Saturday Saturday Live ing agêng-November. Wong Burning njupuk angin lan banjur mudhun. Gerakan lingkungan sing anyar katon, mbiyantu sawetara prakteke drakoni -meriam banyu, asu nyerang- dienggo dening penegak hukum lokal lan abot-perusahaan.

Apa sing luwih nggumunake kayane kayane wis menang. Ing tanggal 4 Desember, Korps ngumumake manawa nolak kesempatan kasebut. (Sanadyan durung mikirake path alternatif sing bisa ngidini pipa maju maju.) Kemah ngrayakake.

"Bunder pandonga dibantah amarga kabeh wong mlayu mati. Ketua Standing Rock, Dave Archambault jubilant. 'Kita menang!' dheweke kandha, 'Sampeyan bisa mulih lan ngentekake musim ngarep karo kulawarga sampeyan!' Gendhung ditambahi, lan tangise lagu kamenangan ing udhara sing srengenge sing adhem. Atusan atos mandhiri sikil ing tarian kamenangan, " Ing njaba nyerat saka adegan.

Nanging nalika pemilihan Donald Trump dadi presiden, kamenangan kasebut wis ana ing risiko. Ing tanggal 24 Januari, mung patang dina ing administrasi, Presiden nandatangani perintah eksekutif sing ngarahake Corps menyang "njupuk kabeh tumindak sing perlu"kanggo mindhah pipa maju. Seminggu maneh, dheweke wis nglakoni.

Sing ora ateges pipa bakal dibangun. Gerakan sing sukses lan nolak Presiden Obama kanggo njaluk supaya Corps nolak kemudahan kasebut tetep ora tetep, sanajan bubar. Ing sawetara minggu sawise kemah Standing Rock bubar, wong Amerika Native wis fokus maneh upaya kanggo gelut liyane: ing sadawane rute Keystone, ing Navajo Nation, malah ing kutha-kutha kaya Oakland, California.

Anane woro-woro pungkasan, dudu pati julukan kanggo gerakan sing diwiwiti ing Standing Rock. Luwih, iku ujian. Apa Camp Oceti Sakowin maneh bakal dadi gedhe banget karo para demonstran ing musim panas? Wis, Stibe Rock Sioux Suku wis ngetokake pernyataan sing ngumumake oposisi terus kanggo pipo kasebut. "Nalika kabar iki nguciwani, sayangé ora kaget," pratelane suku wrote ing kaca Facebook sawijining. "... Kita wis siyap kanggo nglawan perang iki nglawan prosedur pemerintah sing nggayuh kepentingan perusahaan lan kesehatan lan kesejahteraan mayuta-yuta Amerika."

Mesthine ora bakal ngadeg dhewe.

Tags: Politik, Alam, Artikel Stack, Petualangan

Share Karo Kanca-Kanca