20.10.2020
HOTLINE: 02381 53 13 57
  • Utama
  • David Roberts Jelajahi umur perjalanan ing 'watesan saka Dikenal'
David Roberts Jelajahi umur perjalanan ing 'watesan saka Dikenal'

David Roberts Jelajahi umur perjalanan ing 'watesan saka Dikenal'

Nalika David Roberts sepisanan minggah ing Alaska, ing taun 1963, dheweke rumangsa minangka "duka wistful" yen dheweke ora bisa njelajah wilayah sing ora kasedhiya kaya panjelajah Inggris Eric Shipton. "Saben panjelajah mikir yen dheweke wis telat," ujare Roberts babagan telpon saka omahé ing Watertown, Massachusetts. Nanging dheweke isih bisa ngeterake gunung sing ora dibayar ing Alaska kanthi pitulung saka Peta USGS.

Critane dheweke babagan pendaki harrowing awal, pendakian sing pertama, lan tiwas saka mitra pendakian miwiti karir nulis. Bukunipun kapisan, klasik gunung Gunung Aku wedi, fokus ing tiwas mitra pendakian Roberts Ed Bernd nalika keturunan Gunung Huntington ing Alaska. Uga takon pitakon: Apa iki kepenak? Sajrone 50 taun sabanjure, Roberts netepake dheweke minangka paningkatan pendhidhikan lan petualangan petualangan kanthi pamriksan mandhiri.

Watesan saka Known, dirilis ing wulan Februari, terus dadi tren nalika ngrampungake ekspedisi sejarah, kenapa kita bakal mlebu, hubungane karo risiko, lan riwayat Roberts dhewe karo kanca lan garwane. Pitakon babagan mortalitas saiki beda, nanging beda karo kematian, amarga dheweke ngalami kanker tenggorokan tahap papat lan nggambarake hubungane karo garwane, Sharon."Aku bisa mati sajrone setaun utawa loro - aku kudu ngerti. Aku ora pengin nglirwakake kanker, aku kepengin nulis babagan iki, "ujare Roberts. (Pambocoran lengkap: Aku nemoni Roberts nem taun kepungkur ing konferensi panulis ruangan, lan wiwit dheweke dadi kanca lan guru sing apik.)

Penelitian kanggo buku Roberts biasane nglibatake ekspedisi lan panjaluk fisik sing ora bisa ditindakake kanker.Watesan saka Known yaiku buku sing bisa ditulis nalika ngalami perawatan. Ing negara saya ringkih, Roberts nyewa dadi asisten riset pisanan, nulis longhand, lan ndhikte marang bojone, sing banjur "ora bisa leren ngetik." Penyakit uga ngganti perspektif dheweke. "Aku panginten kanthi cara sing durung sadurunge," ujare Roberts. "Apa taun ngulandara lan menek lan hiking lan njelajah apa maneh? Perkara apa iku? Ora mung kanggo aku, nanging apa ajine petualangan ing urip wong liya lan masyarakat? "

Sajarah akeh dikempalken ing buku iki supaya bisa mangsuli pitakon kasebut, diwiwiti karo panjelajah Norwegia, Fridtjof Nansen, sing taun 1893, nyedhaki Pole Utara tinimbang sing sadurunge. (Judhul buku Roberts 'iku manthuk kanggo Nansen lan bagean saka kutipan saka bukune, Lor paling adoh.) Roberts uga nyerat jero babagan Shipton lan H.W. Tilman, pionir saka gaya pendakian alpine sing entheng lan cepet lan njelajah ing Karakoram Range Pakistan.

Sanajan Roberts mengeti para penjelajah ing jaman saiki, dheweke uga mbedakake apa sing dianggep minangka petualangan sing sejatine saiki karo kelajuan telpon sel- lan satelit, radio, internet, pesawat penyelamat, lan helikopter. Dheweke njaga teknologi lan "mesin komunikasi" wis njelajah lan ngulandara.

Nulis babagan upaya uji coba Henry Worsley 2016 sing akeh ngliwati Antartika, Roberts nyathet, sanajan usaha kasebut mulya, Worsley ana ing "kontak terus liwat radio lan telpon menyang tim dhukungan." Tim ngluwari Worsley nalika ambruk kurang 30 mil saka tujuane; seda rong dina mengko ing rumah sakit. "Ya, Worsley tilar donya ing upaya nyetel rekor kutub. Nanging dibandhingake paragons nalika jaman emas eksplorasi Antartika - Scott, Shackleton, Amundsen, Mawson, lan wong-wonge - Worsley lan pesainge ing game polar modern ora dimainake terus, "tulis Roberts. Bab-bab kasebut kebak rinci, gampang diwaca, lan pungkasane mikir-mikir: Napa akeh kita narik kawigaten risiko lan njelajah sing ora dingerteni?

Nanging pandangan Roberts babagan petualangan jaman saiki luwih optimis tinimbang sing sepisanan. "Wis pirang-pirang taun saya kritik banget babagan lelungan sing dituntun ing Everest sing ngrebut kabeh perhatian media - padha karo versi petualangan," ujare Roberts. "Aku pengin uga nggawe kasus kanggo macem-macem perkara sing kedadeyan tenan yaiku petualang, kaya apa sing dilakoni Sam Meacham ing cenotes ing Yucatan." Nyilem guwa, ujare Roberts, yaiku nalika eksplorasi umur, sanajan massa umum ora nggatekake.

Nalika dheweke ngrampungake pitakonan gedhe kenapa kita ngulandara, Roberts uga nyatakake yen ide sing ngulandara ndadékaké panemuan diri minangka overreaching kaya ujar yen lelungan ngganti wong. Psikoterapi, Roberts nyerat, wis dadi alat sing luwih apik kanggo ngerteni babagan napa dadi akeh kita sing golek. "Kita lunga maneh lan bali menyang lelungan kanggo nggoleki jagad sing durung ditemokake amarga ora bisa mbantu," ujare. "Kita ora bisa ngaku manawa nindakake sapa wae kanggo awake dhewe."

Bab sing paling penting yaiku pungkasan ing buku kasebut, nalika Roberts nulis babagan keintunan mitra pendakian paling pinunjul, wiwit almarhum Don Jensen menyang hubungane sing dawa karo Matt Hale, Ed Ward, Jon Krakauer, lan Greg Child. Nanging kemitraan urip sing paling gedhe yaiku karo bojone.

Roberts nyerat babagan lelungan bareng-bareng ing Wilayah Brooks Alaska - Sharon nggawa beban 45-pon lan nunggu ing kemah kanthi senapan dimuat nalika dheweke lunga kanggo golek puncak. Nalika Roberts nerusake ekspedisi tanpa Sharon, dheweke rumangsa nanggung risiko lan kuwatir dheweke bakal kuatir karo dheweke. Nikah luwih saka 50 taun saiki, Roberts durung nulis babagan hubungane karo buku liyane. Maneh, iku diagnosis kanker sing ngganti perspektif dheweke, ngasahake rasa tresna marang dheweke.

"Kanker pasca, aku ngerti manawa aku kepengin banget ing pulau keamanan kasebut kanthi dawa kaya dheweke nindakake, sing kaya ngira yen aku kudu mlayu saka oasis ketenangan domestik, anané ora nilar bolongan ing urip. Katresnan ing wangun murni mesthi wedi banget, "tulis Roberts.

Watesan saka Known ngaturake kaca menyang ngendi petualangan lan papan sing arep ditindakake, nanging pungkasane buku minangka eksplorasi pribadi sing paling gedhe Roberts. Kadhangkala petualangan sing paling nggegirisi yaiku sing paling apik. Nalika nggarap kematian sing ora bisa dibatalake, Roberts ujar manawa ing pungkasane dheweke, dheweke ora bakal mikir babagan puncak gunung, nanging Sharon.

Tags: Pendakian, Eksplorasi, Mountaineering, Buku, Media, Artikel Stack, Budaya

Share Karo Kanca-Kanca