26.10.2020
HOTLINE: 02381 53 13 57
  • Utama
  • Netepake watesan kesehatan sing luwih dhuwur
Netepake watesan kesehatan sing luwih dhuwur

Netepake watesan kesehatan sing luwih dhuwur

Mbalik taun 1937, peneliti ing Laboratorium Kakuwasan Harvard University nerbitake panaliten kanthi judhul kanthi irah-irahan "Cathetan Anyar ing Daya Manusia. ” Dheweke sinau limang pelari paling gedhe ing jagad iki, kalebu Glenn Cunningham, miler paling cepet ing sejarah, lan Don Lash, rong miler paling cepet. Kemampuan atlit kanggo nyedhot oksigen menyang paru-paru, nyerep getih, banjur dienggo otot-otot - sing saiki bakal diarani VO2max - sadurunge durung ana. Lash, utamane, mati diagram: VO2max, ing unit modern, yaiku 81.4 ml / kg / min, nomer paling dhuwur sing direkam nalika semana.

Ora kebeneran, "Rekaman Anyar ing Daya Manusia" uga judhul artikel review sing diterbitake ing wulan kepungkur ing Jurnal Internasional Fisiologi Olahraga lan Kinerja, dening peneliti saka Federasi Olimpiade Norwegia lan loro universitas Norwegia liyane. Wiwit panaliten Harvard, para peneliti kadhang-kadhang nempel ing jero ilah-ijolan biasa ing pangukuran laboratorium para atlit kelas donya kanggo ngomong babagan garis "Crap Suci, kanca-kanca ilmuwan, priksa fisiologi wong iki!" Ing kertas anyar, Thomas Haugen lan kanca-kancane njupuk saham saka ilmu pengetahuan saiki: apa sing kita ngerti babagan watesan mutlak fitness manungsa, taun 2018?

Dheweke ndeleng rong kategori utama: maksimal aerobik kekuwatan, minangka tandha ketahanan sing bisa dinilai kanthi ngukur VO2max; lan maksimal anaerobik kekuwatan, minangka tandha saka kekuwatan eksplosif sing diasilake ing kegiatan kayata mlumpat lan sprinting. Aku bakal fokus ing sisih aerobik, nanging kanggo cathetan: atlit lanang paling apik bisa ngasilake kira-kira 85 watt daya saben kilogram bobot awak nalika mlumpat, lan 36 W / kg nalika sprinting ( mlaku, muter, utawa numpak). Wanita ndhuwur bisa ngasilake udakara 70 W / kg lan 30 W / kg pecut. Kanggo konteks, malah siklus profesional mung bisa nyandhang mung 7 W / kg kanthi upaya maksimal limang menit.

Kanggo kekuwatan aerobik, dongeng nilai-nilai VO2max sing paling dhuwur wis pulih pirang-pirang puluh taun. Contone, mantel juara VO2max wis suwe diwenehake menyang pemain ski silang negara Norwegia Bjørn Dæhlie, medis medali Olimpiade 12-wektu sing dilaporake maca maca 96 ml / kg / min ing taun 1990an. Nalika sinau ing buku anyar, Endure, Aku melu karo Stephen Seiler, ilmuwan olahraga sing lair saka Amerika sing wis kerja ing Norwegia wiwit taun 1997. Dheweke wis mriksa data saka tes kasebut lan disyaki masalah kalibrasi, sebagian amarga nilai kasebut 5 poin luwih dhuwur tinimbang Dæhlie sing direkam ing tes liyane. Iki masalah sing asring ana ing asil sing katon luar biasa: amarga kertas anyar sing dituduhake, umume mesin VO2max dirancang kanggo ngukur nilai ing pasien rumah sakit kanthi nilai sing kurang sithik, dadi tanpa persiapan khusus, bisa uga ora dilengkapi kanggo ngatasi jumlah oksigene sing nggambarake. Atlit ketahanan kelas donya bisa ambegan.

Paling anyar, siklus Norwegia umur 18 taun jenenge Oskar Svendsen dilaporake dites ing 97.5 ml / kg / min ing taun 2012. Kaya-kaya kanggo netepi wangsit kasebut, dheweke terus menang wektu junior ing juara muter sepak bola ing sawetara minggu mengko. Asil VO2max, kayadene Dæhlie, mung diwartakake ing laporan media, ora ing jurnal ilmiah.

Kanthi terang, Haugen kanca-kancane ora kalebu salah sawijining pangukuran ing kertas anyar. (Seiler, penulis kertas ing kertas, nuduhake draf awal karo aku sadurunge diterbitake, dadi sebabe rincian sing dibahas ing bukuku.) Nanging, dheweke nempatake watesan ndhuwur kanggo nilai sing dilaporake kira-kira 90 taun. ml / kg / min ing pria lan 80 ml / kg / min ing wanita. Sayang, dheweke cukup apik babagan atlit sing nemtokake nilai kasebut, kanthi sawetara nomer sing asale saka "komunikasi pribadi karo laboratorium liya sing nyoba para pemula elit lan pemain olahraga silang silang." Cathetan wanita, adhedhasar data sing durung diterbitake saka laboratorium Norwegia, nuduhake manawa wanita telu kasebut nyathet nilai sekitar 80 ml / kg / min: "pelari jarak jauh (finalis Olimpiade), orientalis (pemenang juara World Jr.), lan skier jarak lintas negara (World Juara). " Aku bakal ninggalake pitunjuk kasebut kanggo wong liya.

Ana sawetara rincian sing menarik kanggo dicathet. Salah sijine yaiku bedane antara "dulur" lan "mutlak" VO2max. Nomer sing bakal daklip ing ngisor iki minangka nilai sing relatif, tegese tegese nyatakake jumlah oksigen sing dikonsumsi saben menit sak kilogram bobot awak. Nilai sing beda, yaiku jumlah oksigen sing dikonsumsi saben menit, tanpa dibagi kanthi bobot awak. Iki tegese olahraga kaya mabur, sing didominasi para wanita lan wanita sing gedhe banget, cenderung ngasilake nilai VO2max sing paling dhuwur, nalika olahraga kaya muter, kanthi atlit sing luwih cilik, ngasilake nilai sing paling dhuwur.

Mangkene mbandhingake nilai-nilai pria sing ditonton paling dhuwur kanggo olahraga beda papat, kanthi nilai mutlak ing ndhuwur lan nilai sing relatif ing sisih ngisor:

Cetha kenapa petugas gigir duwe nilai Absolute lan nilai relatif sing luwih murah. Nanging ana sawetara subtlet liyane. Napa skiers lintas negara dadi dhuwur? Amarga padha nggunakake lengen lan sikil, kabeh duwe otot sing ngekstrapake oksigen saka aliran getih. Napa ora ana pelari sing luwih dhuwur tinimbang 85 ml / kg / min? Sejatine, aku ora yakin. Penulis kertas uga nyathet manawa iki "rada kaget." Aku bakal menehi hipotesis, sanajan: budaya tes lab luwih ditetepake ing antarane para pelari jarak paling apik ing jagad iki dibandhingake karo olahraga teknis kaya dolanan, ski lintas negara, lan rowing. Aku mirsani Eliud Kipchoge nindakake sawetara olahraga ing kantor pusat Nike sawetara taun kepungkur, lan jelas yen iki pengalaman sing durung dingerteni kanggo dheweke.

Bentenane antarane lanang lan wadon ing VO2max relatif biasane babagan 15 persen atlit elit ing tingkat kinerja sing setanding. Miturut peneliti, utamane amarga wanita rata-rata duwe persentase lemak awak sing luwih dhuwur (sing menehi bobot tanpa menehi kapasitas nggunakake oksigen) lan tingkat hemoglobin murah kanggo nggawa oksigen ing getih. Bedane VO2max sing mutlak uga kena pengaruh amarga wong mung duwe awak sing luwih gedhe, sing mbutuhake oksigen luwih gedhe.

Pitakonan sing ora bisa dingerteni, apa tegese kabeh angka kasebut. Apa ana sawetara bagean sing ora bisa ditrapake? Ing taun 1930-an, 81.4 ml / kg / min udakara Don Lash minangka langit-langit. Atlet dina iki olahraga nglatih luwih angel; sawetara uga ana doping getih utawa njupuk obat kaya EPO sing bisa nambah VO2max kanthi artifisial, sing ndadekake ngerti kanthi jelas babagan sejatine perbaikan nyata. (Kanggo cathetan kasebut, aku nyoba udakara sekitar 82 ml / kg / min kaping pindho, kaping 20 taun lan kaping 30 taun, ing rong lab beda, sanajan paling apik, pelari kelas kelas nasional - mula aku ngerti ora kabeh Obat-obatan.) Nanging ana uga conto para pelari sing misuwur kanthi skor VO2max sing sithik, kaya juara maraton Olimpiade Frank Shorter 71.3 ml / kg / min.

Banjur ana Oskar Svendsen, remaja sing nyetel cathetan VO2max ora resmi. Sawise pirang-pirang taun minangka cyclist pro, dheweke pensiun saka olahraga ing umur 20 taun. Dheweke nyenengake kanggo ndeleng cathetan kasebut lan ngramal babagan apa sing diandharake awak manungsa. Nanging penting uga eling yen balapan nyata ngukur bab sing luwih gedhe lan angel kanggo ngukur.


Buku anyarku, Bener: Pikiran, Awak, lan watesan Ketentasan Peneliti Kinerja Manungsa, kanthi cara awal saka Malcolm Gladwell, saiki kasedhiya. Kanggo luwih akeh, gabung karo aku Twitter lan Facebook, lan ndhaptar Ilmu Kringet newsletter email.

Tags: Atlet, Ilmu, Running, Artikel Stack, Sapuan Ilmu, Kesehatan

Share Karo Kanca-Kanca