26.11.2020
HOTLINE: 02381 53 13 57
  • Utama
  • Pelari Entuk Efektif Ekstra karo Pelatihan. Cyclists Aja.
Pelari Entuk Efektif Ekstra karo Pelatihan. Cyclists Aja.

Pelari Entuk Efektif Ekstra karo Pelatihan. Cyclists Aja.

Ana paralel sing apik banget antarane rong studi kasus sing paling misuwur sing nate diterbitake babagan atlit ketahanan elit.

Ing taun 2005, ahli fisiologi University of Texas, Edward Coyle nerbitake panaliten longitudinal sing nglacak data lab Lance Armstrong sajrone pitung taun. Judhul artikel kasebut nyritakake nemokake sing paling apik banget: "Efisiensi otot sing Apik Ditampilake minangka Mature Juara Wisata Prancis. ” Nalika umur 28 taun, Armstrong dilaporake mbutuhake energi sing kurang 8 persen kanggo ngasilake output tenaga sepedha tinimbang umur 21 taun.

Setaun sabanjure, fisiologi Universitas Exeter, Andy Jones diterbitake Data lab laboratorium 11 taun saka Paula Radcliffe - lan dheweke uga nambah efisiensi tetep minangka salah sawijining adaptasi penting sing ndadekake Radcliffe nyetel rekaman jagad marathon sing isih tetep ana 2:15:25. Antarane taun 1992 lan 2003, lapor Jones, VO2max Radcliffe tetep ora owah, nanging ekonomine mlaku - ukuran sepira energi dibutuhake kanggo mlaku kanthi cepet - ningkatake 15 persen.

Ing permukaan, pamrih saka panaliten kasebut langsung. Kanggo nindakake paling apik minangka cyclist utawa pelari, ora cukup mesin bakal luwih kuat; sampeyan uga kudu luwih efisien. Nanging carane? Wis pirang-pirang puluh taun, para ilmuwan wis berjuang mbesuk apa sing nemtokake efisiensi olahraga lan carane ngganti, kanthi kesepakatan. Nyatane, adoh banget yen bisa uga ningkatake ekonomi muter, kanthi (umume desas-desus liyane sing mundur) nggawe asil Armstrong malah luwih kontroversial.

Perdebatan sing anteng iki yaiku sing nggawe sinau anyar babagan efisiensi mlaku lan muter saka peneliti ing Universitas Colorado Boulder, sing diterbitake ing Jurnalisme Fisiologi Terapan Eropa, utamane nyenengake. Penulis duwe kritik ilmiah lan atlit: Rodger Kram, kepala Lab lokomosi universitas, nyebabake uji coba njaba sepatu Nike Vaporfly 4% ing taun kepungkur; murid sing ngunjungi Wannes Swinnen minangka triathlete elit ing Belgia sing asli; Shalaya Kipp, siswa lulusan ing laboratorium Kram, minangka steeplechaser Olimpiade.

Panliten kasebut dhewe langsung. Tim riset nglumpukake telung klompok atlit ketahanan sing dilatih kanthi tliti: sepuluh pelari, sangang siklus, lan sangang triathletes. Kabeh wis pengalaman banget, nglatih udakara udakara jam sanga saben rata-rata - meh kabeh mlayu kanggo para pelari, kabeh muter kanggo siklus, lan siklus 5.6 jam lan 3.9 jam mlaku kanggo triathletes. Peneliti ngukur efisiensi nalika mlaku kanthi jangkah 8:00 lan muter ing 200 watt. (Ana macem-macem cara kanggo ngukur efisiensi lan istilah sing beda kaya "ekonomi mlaku" lan "ekonomi muter" sing duwe makna matematika spesifik. Kanggo tujuan artikel iki, aku bakal nggunakake istilah umum "efisiensi"; yen sampeyan ningkatake efisiensi, sampeyan butuh energi sing luwih sethithik.

Ana rong asil judhul ing panaliten anyar. Sing ora nggumunake yaiku para pelari luwih efisien tinimbang para siklus sing mlaku (kanthi triathletes ing tengah-tengah). Rata-rata, siklus kudu ngobong energi 21 persen luwih akeh tinimbang para pelari kanggo njaga laju sing dibutuhake. Sing sebagian amarga siklus umume luwih abot, nanging sanajan sampeyan mbenerake bobot, padha isih 10 persen kurang efisien. Judhul sing luwih nggumunake, kontras, yaiku siklus ora luwih efisien tinimbang para pelari utawa triathletes nalika muter. Secara statistik, kabeh telung klompok padha karo tes muter.

Iku kasunyatan. Apa tegese, ing sisih liya, kalebu tes Rorschach. Sajrone pirang-pirang taun, akeh teori sing diusulake kanggo nerangake kepiye carane ngapa owah-owahan efisiensi olahraga. Kertas Jones ing Paula Radcliffe, umpamane, manawa transformasi serat otot sing cepet-cepet latihan dadi serat alon-alon sing luwih efisien bisa nambah efisiensi. Keluwesan Radcliffe uga saya tambah elek sajrone pirang-pirang taun, dadi faktor wis disambung kanggo luwih efisiensi. Lan dheweke nindakake latihan bobot kanggo ningkatake kekuwatan lan kekuwatane, sing bisa uga wis nerjemahake menyang efisiensi sing luwih apik liwat signaling neuromuskular sing apik.

Nanging sing menarik ing kene yaiku bedane karo muter lan muter. Apike mantep, para pelari berpengalaman luwih efisien tinimbang pendatang anyar. Faktor cyclists sing dilatih kanthi tliti ora bisa mbukak luwih efisien nuduhake manawa efek iki ora mung minangka akibat saka kebugaran sing luwih apik utawa adaptasi internal umum kaya serat otot sing luwih alon-alon. Iku pancen spesifik tumindak.

Sing digodha, mesthine kanggo nganggep manawa para pelari berpengalaman luwih trampil ing tumindak kasebut. Dheweke duwe bouncing vertikal sing kurang, utawa luwih nyuda, utawa obah tangan luwih lancar, utawa apa wae. Bisa uga ana sawetara bebener babagan iki. Nanging ana uga kemungkinan luwih subtle. Nalika aku meksa Kram lan Swinnen kanggo penjelasan sing luwih disenengi, dheweke nyatakake manawa pelari sing efisien nggunakake tendon lan ligamen sing mantep kanggo nyimpen energi elastis dadi "didaur ulang" saka stride nganti nyasar. Tekan lan tarik antarane tendon lan otot kanthi becik dirungokake, manawa otot sampeyan tetep kira-kira dawa ing sadawane strides tinimbang dadi cendhak lan dipanjangan karo saben kontraksi. Ngoptimalake aspek operasional iki sing ora katon mripat lan ora bisa dikendhaleni, nanging bisa uga minangka salah sawijining katrampilan penting sing bisa ningkatake pengalaman.

Olahraga, ing sisih liya - uga eling yen aku minangka pelari urip sing nulis iki - pancen prasaja. Kaki sampeyan meksa kanggo pindhah ing jalur tartamtu. Sithik banget kontribusi saka energi elastis sing disimpen lan gerakan sing sithik banget sajrone awak sampeyan bisa dioptimalake. Akehsinau Sajrone pirang-pirang taun wis nyelidiki apa siklus berpengalaman luwih efisien tinimbang pamula utawa manawa bisa ningkatake latihan, lan asil wis dicampur. Panaliten anyar iki, sing ora ditemokake bedane karo para punggawa basikal lan pelari olahraga tanpa pamrih, dudu tembung pungkasan babagan topik kasebut, nanging nambah kesan yen ana efisiensi sing sampeyan lakokake saka siklist sing luwih trampil isih paling apik.

(A caveat: Bal-balan ing panaliten anyar ditindakake ing sepedha motor kanthi cadhangan sing wis ditemtokake. Bisa uga mupangate pengalaman lan latihan khusus bike bakal luwih katon ing dalan mbukak kanthi cadhangan sing dipilih kanthi gratis.)

Saka perspektif praktis, artikel jurnal rampung karo ukara sing rada provokatif iki: "Cyclists sing biasane nglampahi pirang-pirang jam nunggang sepedha bisa uga ngganti sawetara latihan muter siklus nganggo sesi latihan sing luwih cendhak tanpa ngalami efek negatif ing [efisiensi muter] . ” Reaksi intuisi babagan iki yaiku rada ora sopan - sawise kabeh, keuntungan latihan langsung para cyclists luwih amba tinimbang mung efisiensi. Nanging nalika aku nyoba mikir counterparumen khusus - "siklik sing ngganti sawetara latihan sing bakal diluncurake bakal ilang ing X, Y, lan Z" - kedadeyan kasebut ora katon jelas.

Manawa, katrampilan nangani sepeda lan kesadaran situasional penting. Lan ana sawetara bukti yen dandan ing paramèter fisiologis liyane, kaya VO2max lan ambang laktat, khusus kanggo mode latihan sing paling akurat sampeyan. Nanging bisa uga ana sawetara mupangat kanggo para penunggang cyclists sing nganggo sepatu mlaku kanggo latihan silang, utamane sing kerja sepenuh wektu nyegah dheweke nglampahi nem jam sedhih. Kosok baline, kayane para pelari sing nambahi latihan nalika muter wis ilang sawetara efisiensi keuntungan (sanajan "rugi" bisa uga luwih saka ganti rugi dening kemampuan kanggo nglatih latihan aerobik tanpa ngalami kacilakan).

Dadi akeh guwa-guwa lan tangan liyane. Apa ana sing bisa dingerteni manawa? Kepiye: Ya, sampeyan bisa luwih efisien mlaku. Sampeyan bisa uga ora luwih efisien nalika muter - paling ora kanthi jumlah sing luwih becik mbuwang wektu. Tegese narasi "efisiensi sing luwih apik" isih dijlentrehake minangka panjelasan babagan carane Paula Radcliffe berkembang dadi atlit sing ngalahake jagad. Kanggo Lance? Ora akeh banget. Nanging banjur, Oprah bisa menehi pitunjuk marang kita.


Buku anyarku, Bener: Pikiran, Awak, lan watesan Ketentasan Peneliti Kinerja Manungsa, kanthi cara awal saka Malcolm Gladwell, saiki kasedhiya. Kanggo luwih akeh, gabung karo aku Twitter lan Facebook, lan ndhaptar Ilmu Kringet newsletter email.

Tags: Running, Athletes, Biking, Artikel Stack, Sapuan Ilmu, Kesehatan

Share Karo Kanca-Kanca