22.10.2020
HOTLINE: 02381 53 13 57
  • Utama
  • Apa Pendaki Pengin sabar Kardio?
Apa Pendaki Pengin sabar Kardio?

Apa Pendaki Pengin sabar Kardio?

Nalika Steve House lan Scott Johnson nerbitake buku kasebut Latihan kanggo Alpenisme Anyar: Manual kanggo Climber minangka Athlete bali ing taun 2014, dheweke dadi debat sing wis suwe: Apa pendaki, kayata House lan Johnson ndhukung, apa maneh kudu nggarap ketahanan aerobik kanthi cara sing padha karo para pelari lan siklus? Utawa, ketahanane mung kudu "cukup apik," kaya carane tukang baseball kudu cocog karo pas, nanging ora kudu mbukak maraton?

Kanthi menek saiki minangka bagean resmi program Olimpiade 2020, para ilmuwan olahraga nyemak olahraga kasebut lan sinau paling anyar, diterbitake ing Jurnalisme Fisiologi Terapan Eropa dening peneliti ing Universitas Milan, nawakake revisi penting kanggo ketahanan para pendaki.

Peneliti ora dadi tim pertama sing neliti panjaluk aerobik kanggo pendakian, mesthi wae. Salah sawijining panaliten pendakian sing paling asring yaiku sinau Prancis wiwit taun 1995, sing nemokake manawa pendakian direncanakake 7b ing sistem Prancis (udakara 5.12b) nggunakake kurang saka setengah tingkat maksimal konsumsi oksigen (VO2max) manawa pendaki bisa ngasilake nalika mlaku. Kesimpulan - lan ing sawetara cara isih kawicaksanan konvensional - yaiku pendaki ora bakal diwatesi dening fitness aerobik.

Panaliten liyane nemokake asil sing padha, nanging kabeh ana masalah metodologis sing cukup signifikan. Sepisan, mendaki dudu gerakan lancar kaya sing paling akeh olahraga ketahanan. Iki minangka campuran ketegangan sing tetep lan gerakan dinamis, gerakan gedhe lan gedhe-gedhe, energi aerobik lan anaerob. Kanggo ngira-ngira babagan permintaan energi, sampeyan kudu rata-rata pangukuran sampeyan sajrone wektu sing cukup suwe.

Kanthi iki, panaliten anyar nempatake 13 pendaki Italia liwat rong tes VO2max. Salah sijine minangka tes sing cukup standar ing sepedha motor, lan para sukarelawan ngupayakake kekuwatan sing luwih gedhe sajrone tahap papat menit, lan istirahat limang menit ing antarane tahap, nganti pungkasane kesel. Tes VO2max liyane padha, nanging ora nindakake ing mancal, dheweke nindakake tahap papat menit kanthi tlapak sikil kanthi cepet kanthi cepet ngambah rute 6c (5.11b) nganti suwe saya kesel.

Treadwall sing digunakake yaiku Climblock Rotor, yaiku tembok bentuke silinder, kanthi dhuwur paling dhuwur kanggo mesthekake manawa para pendaki mesthi ana ing ceruk negatif paling ora 120 derajat. Katon kaya ngono, karo climber sing nganggo topeng kanggo ngukur panggunaan oksigen:

Siji pitakonan sing dikarepake para peneliti yaiku ana hubungan antara denyut jantung lan konsumsi oksigen. Sampeyan bisa nggunakake monitor denyut jantung kanggo entuk perkiraan cukup saka kepiye manawa climber digunakake kanthi aerobik? Sampeyan bisa nindakake kasebut karo pelari lan siklus - nanging maneh, ing pendakian, sawetara karakteristik olahraga khusus kasebut nggawe denyut jantung minangka proksi sing kurang dipercaya. Ing siji bab, dadi kuwatir babagan prospek Mudhun bisa nambah pulsa. Kajaba iku, yen kudu nganggo tangan sampeyan ing ndhuwur sirah - ati sampeyan kudu ngompa getih marang gravitasi - lan kontraksi isometrik sing berpanjangan, yen sampeyan lagi nggantung tanpa ditahan.

Kaya sing dikarepake, tingkat jantung kanggo konsumsi oksigen luwih dhuwur nalika mendaki tinimbang muter, utamane kanthi intensitas rendah lan medium. Utawa kanggo ngubengi liyane, menek kanthi tingkat denyut jantung 120 denyut per menit ora kaya latihan lisan aerobik minangka muter kanthi tingkat jantung 120. Beda ora gedhe, sanajan - umume miturut urutan sepuluh kanggo 20 ngalahaken saben menit.

Ana uga sawetara bedane gumantung ing tingkat kemampuan climber. Pitu saka subyek kasebut ditondoi "maju" (paling apik) level redpoint paling ora 7a / 5.11d), dene enem liyane "elit" (paling ora 8a / 5.13b). Kontras paling gedhe sing bisa dianggep: Elit luwih efisien tinimbang pendaki maju, butuh oksigen lan tingkat jantung sing luwih murah menek kanthi kacepetan. Takeran iki minangka analog menyang ekonomi sing mlaku minangka metrik efisiensi ing para pelari. Nonton pendaki sing apik mili tembok, gampang kanggo ndeleng kepiye teknis ngasilake ekonomi sing luwih apik.

Kaget paling gedhe ing panaliten yaiku nilai-nilai VO2max sing diraih. Ing uji muter, puncak rata-rata udakara 54 ml / kg / min; ing tes treadmill, yaiku udakara 52 ml / kg / mnt. Ora kaya panliten Prancis wiwit taun 1990-an, ing ngendi pendakian digunakake separo setengah saka kapasitas senam maksimal, wong-wong iki sejatine munggah ing sisih tengen ing VO2max, "saengga percaya karo kapercayan saiki yen fitness maksimum aerobik ora dadi syarat penting kanggo pendakian," panulis nulis .

Aku ora didol kabeh babagan pitakonan iki. Ing wektu padha metu, para pendaki elit lagi nyukur treadwall kanthi tingkat 11,8 meter saben menit (pendaki maju rata-rata 9.2 meter saben menit). Iki bisa uga dadi tantangan aerobik sing abot, nanging kepiye para pendaki bener-bener nyoba nyepetake kecepatan semacam kasebut ing menit ing papan nyata? Mung amarga menek saget dadi tantangan aerobik ora ateges prakteke.

Mesthi wae, ngomong babagan "panjaluk aerobik minggah" kaya menek ana kabeh perkara mbebayani. Sawetara kritikus ujar yen format telung disiplin ngrancang kanggo debut Olimpiade pendaki, kalebu kalebu pendakian olahraga, bouldering, lan pendhakian kanthi kacepetan, padha karo panyuwunan para pelari supaya padha bersaing ing 100 meter lan maraton kasebut. (Perbandingan sing luwih akurat bisa uga yaiku decathlon, ing ngendi para pelari bersaing ing 100 lan 1,500 meter.) Tuntutan fisiologis saben disiplin bakal beda, lan sing menang bisa uga dadi wong sing cukup apik ing telung telu, tinimbang katimbang saestu dadi siji utawa loro.

Alpenists kaya Steve House, sauntara saiki ana ing kategori liyane kabeh. Nalika dheweke lan Johnston mbantah manawa para pendaki kudu nglatih kaya atlit ketahanan, mula amarga tantangan sing ditangani sawetara jam nganti suwe lan asring ana ing papan sing dhuwur. Kanggo climbing jinis kasebut, mesthine ana fitness fitness luwih penting kanggo sukses.

Kanggo kula, panaliten Milan nyariosaken bilih ing lapangan tengah ing antawisipun babagan bouldering lan Everest, peran fitness aerobik luwih gedhe tinimbang sing dipikirake sadurunge. Nanging, kanggo para pendhita anyar kaya aku, kasunyatane tetep prasaja: Aku mung kepengin ngimpi dina sing adoh nalika lengananku lan genggeman saya cekap nggawe tantangan sacara aerobis sing saya mundhak.


Rembugan kiriman iki Twitter utawa Facebook, mlebu kanggo Ilmu Kringet newsletter email, lan mriksa buku sing bakal teka, Bener: Pikiran, Awak, lan watesan Ketentasan Peneliti Kinerja Manungsa.

Tags: Menek, Pelatihan Ketahanan, Artikel Stack, Ilmu Kringet, Petualangan

Share Karo Kanca-Kanca