28.10.2020
HOTLINE: 02381 53 13 57
Break dina

Break dina

email Email
Akun Sault Sainte Marie, Michigan, ana kanal sing digawe saka manungsa sing nyirami banyu saka Tlaga Superior, ngliwati kutha kanthi aliran sing kasar, lan diwarisake liwat generator saka tanduran Edison Sault Hydroelectric. Sawise nyisir turbin, banyu terus menyang kali Saint Marys, sing mili kidul lan kidul 40 mil menyang Lake Huron. Yen terusan kekuwatan Edison Sault ana kali, yaiku sing diarani wong liya, sanajan ora bisa, iku sing paling ala ing donya. Terusan diantrekake karo blok beton sing rusak lan dipasang ing dalane. Wis banyu opaque lan mili karo kekurangan karakter seragam; ora ana sing bedhil lan edhan lan bahan rampokan lan bolongan sing nggawe creeks lan kali iku sing nyenengake.

Yen sampeyan mlaku-mlaku liwat kutha, utawa nyopir, terusan kasebut ora kepenak amarga sampeyan kudu ngliwati blok kanthi cara iki utawa supaya bisa nggoleki jembatan. Nalika aku manggon ing Pine Street, aku kudu ngliwati terusan kanggo mara ing laundromat, restoran sing apik, bar sing kedadeyan, lan omah omah. Apa liyane, terusan ora bisa matur nuwun kanggo nyedhiyakake kabeh listrik kanggo kutha kasebut, amarga akeh watek sing diasilake bakal dipasang menyang kothak listrik sing digawe dening konglomerat fasilitas produksi listrik. Ing ndhuwur kanal sing umur 97 taun isih bisa ngelingake manawa Saint Marys Kali, sing biyen dadi tunjangan lan perikanan saka Chippewa India, saiki dadi banyu sing akeh banyu sing kebak karo hama eksotis , dikepet karo industri, lan dipérang dikes lan kanal kaya tali raksasa sing dibuwang menyang tangang saka benang lemah.

Ana sing mikir yen terusan iku kewan gething, ora cocog kanggo kutha sing apik kaya Sault Sainte Marie. Nanging aku kudu ngakoni manawa gething karo kekarepan saya jero, amarga terusan kasebut minangka papan sing apik lan apik banget kanggo nyekel iwak putih Lakes sing asli, salah sawijining makhluk paling apik ing jagad iki.




Sepisanan aku tau golek iwak putih ing terusan yaiku Matt Drost, kancane mahasiswa saka Lake Superior State University. Ing wengi sadurunge, kita wis nyumerepi ing Moloney, bar sing lungguh ing Portage Street saka Kunci Sault. Kira-kira wektu nutup, Drost mbengok babagan rencana golek iwak putih esuk. Iki narik minat, lan aku takon yen bisa maju. Dheweke nyandhak ing trotoar nalika bosen banjur kandha yen luwih becik yen aku melu dheweke.

Merga bakal tangi awal, aku banjur menehi nomer Drost lan banjur mlebu ing ngarep lawang. Drost ngundang aku. "Siji-sijine," ujare, "Aku lunga saiki. Aku pengin yakin manawa entuk papan sing apik."

"Saiki?" Aku ngandika. "Pancen ora rong dina."

"Ora, saiki saiki. Nanging aku bakal ngetrapake sampeyan sajrone 15 menit."

"Ana ngendi kita arep lunga?" Aku takon. "Teluk Ashmun?"

"Ora, manungsa, kanal kekuwatan. Ana ngendi mbuwang saka empon."

Ngelingake awak supaya tumindak kaya wong sing dakkarepake, dakkandhakake, "Luwih. Ayo ayo lunga."

Sault Sainte Marie, sawijining kutha tapel wates sisih lor sing dikubengi banyu, farmland sing ora produktif, lan alas nasional, ora ana ing jadwal kantor sing biasane sangang-lima. Duwe kira-kira 16,000 warga, lan ora ana sekitar 3,000 siswa saka universitas kasebut biasane dadi guru, logger, pelombong, pekerja Layanan Forest, anggota Coast Guard lan pedagang laut, utawa pengawal penjara, utawa penjara penjara saka toko. Siji-sijine jam ing kutha bertepatan karo nutup bar; diwiwiti jam 1:30 sonten lan pungkasan nganti jam 2:30 a. Wong lanang sekolah ing Chevy S-10 pikep cruise lenggak lan mudhun, banjur bosen karo bocah-bocah wadon. Polisi nyetir alon-alon oleh. Pacar lan pacar duwe argumen ing jejere mobil, nggawe, lan drive ing omah. Banjur, ujug-ujug, sibuk sibuk lan dalan-dalan bakal kosong. Kutha iki ora bakal muni. Kuwi wengi sing paling disenengi. Iki minangka wektu sing apik kanggo mikir, lan mancing biasane sing dak pikir.

Nalika mlaku-mlaku menyang omah kanggo nyekel rod lan sandhangan anget, aku kelingan wektu sing wis nyoba nyekel trout coklat ing terusan listrik, lan wektu aku nyoba nyekel iwak putih ing Teluk Ashmun sing cedhak. Kasunyatane, aku ora duwe kabegjan sajrone kedadeyan kasebut. Aku kepengin ngrusak terusan nalika kakangku, Matthew, ngunjungi. We njupuk rod kita, munggah ing papan beton gedhe, lan nyoba kanthi kabeh kekuwatan supaya bisa nyemplungake ing tengah terusan, ing endi iwak nyedhot mayflies. Kita duwe teori manawa coklate iku ukuran pembersih vakum.

Adhiku sing wis mundur banget, banjur nemplekake konkrit ing sandhinge lan ngrampungake rod anyar. Loro bocah sing nonton kita padha padu. Sing gedhe ngliwati bocah cilik lan banjur numpak sepedha wong miskin. Ana wong tuwa mara ing truk kanggo ngandhani yen banyu diracun lan kita bakal lara saka iwak kasebut. Aku ngandhani yen iwak iki asale saka Tlaga Superior, lan Tlaga Superior minangka salah sawijining sistem banyu sing sehat lan sehat.

Dheweke nuli lunga. Kita mutusake yen ora mungkin tekan iwak, lan kiwa.

Aku wis malah luwih sukses ing outing iwak putih sing pisanan. Kanca sakamar, Danny, lan aku mutusake kanggo nggawe tumbak tombak, ngarep-arep ngentekake musim dingin jero-lorone kanggo pemanas propane nalika ngusap anggur Boone's Farm lan nggawa iwak. Kita nyemprot kayu lapis lawas menyang pigura sing dibangun saka palet pengiriman kayu oyot sing wis kabucal.

Kita nyelehake shanty ing Teluk Ashmun, sing ana ing Kali Saint Marys ing sadhuwure Rapids antarane Lake Superior lan Lake Huron. Sawetara atus yard saka pantai, aku ndeleng bolongan ing es kanthi chainaw. We dipanggonke shanty liwat bolongan lan dipasang ing Border Rock, WKLT, ing radio portebel. Danny mbuwang rong baggies saka macaroni sing digodhog lan jarit, sing tuku ing stasiun gas lokal (ing endi sampeyan biasane bisa nemokake apa wae godhong cacing utawa wengi sing nyusut utawa maggots utawa lintah utawa karung utawa sampeyan bisa ngemot susu lan soda coolers), mudhun bolongan kanggo iwak chum, lan kita nonton saiki bisa metu sadurunge bisa nglelebke. Danny banjur metu, njupuk kapak saka sled, ngethok bolongan cilik 20 kaki munggah, lan mbuwang chum luwih menyang bolongan kasebut. Untunge, umume akeh ing pinggir kali ing ngisor kurungan kami.

We ngenteni sawetara jam. Pike swam gedhe, ora kepenak ing chum. Sekolah saka menominee swam lan aku nyoba nyelehake tombak nanging dheweke ora bisa lolos. Kaping pirang-pirang aku ngucapake salmon Atlantik ing ngisor bolongan. Dheweke yaiku Grail Suci ing sisih lor Great Lakes, lan aku mesthi kepengin duwe pertemuan karo siji, nanging Danny njanjeni manawa aku ora bakal ndeleng apa-apa ing sisih rapot Sault.

Ora let suwi, salah sijine swak putih dadi cepet banget kanggo nembak sing resik. Sawetara jam mengko ana iwak putih liyane teka. Dheweke meh wiwit saka siku menyang tips driji. Dheweke terus leren nalika njupuk macaroni banjur ketone ambruk kaya turu bisa entuk iwak. Danny nyekel bangkekan bobot kanthi langsung ing mburi iwak lan ngeculake saka tangane. Iwak ngisin-isini kanthi tliti ing pucuk tombak nanging cepet kesel, lan Danny narik. Aku ndelok nganti suwe, banjur uculake salju ing salju ing sisih kabeh papan kuning sing wis digawe kanthi ngombe Boone lan ngeculke awake dhewe. Sawise sawetara jam liyane peteng banget kanggo ndeleng menyang banyu, supaya kita ninggalake shanty - cukup lali babagan iki - lan mulih. Mengko aku mbakar iwak nganggo paprika lan lemon, lan daging putih putih katon enak.

Ing musim semi, aku ngrasakake manawa kita bakal kena denda sing becik yen ora ngetrenake struktur ing Teluk Ashmun sadurunge metu saka es. Danny lan aku metu, lan sawise rong dina nglereni lan sawing, kita bakal nyuwek struktur lan ngobong es. Kanthi tiwas shanty, aku mikir yen aku bakal nolak incik-trasi ing mangsa ngarep.



Nanging wektu nambani, lan aku saiki ana ing ngarep omah, ing jam esuk esuk esuk, ngenteni Drost. Nalika truk kasebut mandheg, aku mikir babagan betapa lampu lampu lone bisa nggawe sampeyan kelakon nalika peteng lan sampeyan nunggu wong. Drost ana ing mudhun mudhun saka wengi Setu nganti Minggu esuk. Dheweke grengit Halo nalika aku menek ing truk.

We tuku gas, kopi, lan maggot ing stasiun gas, ndorong ing ngisor jembatan International Bridge, sing nyabrang Kali Saint Marys menyang Kanada, njupuk jembatan ing kanal listrik, lan ngowahi podo karo Kunci Sault. Kita ngliwati garis sing digunakake kanggo diarani Kuda Toya; sawise kobong kasebut banjur dibukak maneh dadi kodhok sing puas. Banjur nyabrang kanal kekuwatan maneh yen mlengkung menyang empangan Edison Sault lan randha menyang jarak mil saka bank menyang bank, ambane tanduran hidrelektrik lengkap. Bendungan lan bangunan sing lungguh ing ndhuwur kasebut ora katon kaya produksi produksi listrik amarga padha nindakake istana abad pertengahan nalika wujude lemah.

Sawijining skiff ing laboratorium akuatik ing universitas digawe ing mburi sisih kulon bendungan.Kita nyepaki peralatan kita ing gandhewo lan tumuju ing bendungan mudhun, ing endi banyu metu lan nyampur karo aliran kali ing dalan menyang Lake Huron.

Ing saindhenging kali minangka lampu saka Sault Sainte Marie, Ontario, sing nduwe udakara 85.000. Aku mesthi geli karo kontras antarane loro kutha sing identik sing wates ing kali iki. Pinggir kali A.S. kaya swarga sisih lor, sing dienggoni wong-wong deso keturunan Nordic, dene sisih Kanada minangka kutha sisih kidul negara kasebut, utamane ing Italia lan industri. Saben sisih duwe prekara sing nate ngilangi sisih liya. Pelayaran ing perairan tapel sing ana ing prau kanthi lampu sing ora ana lampu ngrasakake penyelundupan kanthi dramatis.

Pethikan saka tlaga sing paling gedhe rata-rata mung loro utawa telung kilogram. Wernane beda karo lokalitas, nanging duwe punggung ijo lan pérak-pérangan sisih pérak karo iridescence ungu. Iki muni kaya palet sing menarik kanggo nglukis iwak, nanging sing paling apik babagan iwak putih yaiku kepiye carane nondeskrip. Dheweke nduwe tutuk cilik sing nuduhake mudhun lan maju. Dheweke duwe buntut garpu. Dheweke meh podo, kaya iwak segara liyane kayata herring lan ambune. Tembung sing dadi pikiran nalika ndeleng sawetara iwak putih bebarengan yaiku "Injil." Yen aku mbayangake ana sing ngowahi limang iwak dadi cukup kanggo Feed ewonan, aku mbayangake dadi iwak putih.


Pethak iwak putih marang crustacea, iwak cilik, lan serangga akuatik. Nalika lagi mangan ing banyu terusan Edison Sault, ing kono metu saka empon saka torowongan sing digawe saka watu lan konkrit, dheweke mangan larva serangga sing digawa saka lantai terusan lan dikumbah. Telung puluh pitu tunel ngidini banyu ngliwati empangan. Saben terowongan omah rong generator. Saben generator duwe loro turbin. Saben turbin spint ing udakara 180 rpm, lan bendungan, kanthi kabeh bagean kasebut, keprungu tawon.

Saka 37 terowongan discharge, loro nawakake iwak sing paling apik kanggo iwak putih. Napa utawa kepiye carane iki dadi misteri, lan minangka Drost nerangake kanggo aku, aku mikir dheweke kudu guyon. Aku nyawang dawane bendungan - kabeh 1,340 kaki - lan ora ngandel yen jembaré sepuluh mlaku udakara separo saka dalan ing sisih kulon sisih kulon bisa beda karo liyane.

Nanging Drost cukup percaya marang dheweke, yen kita umure jam telu esuk, ora kanggo mancing, nanging bisa mangsuli ing trowongan kasebut tartamtu supaya awake dhewe miluri dhewe. Iki ketoke ekstra, nanging yen kita diikat menyang tembok bendungan, katon apik banget. Nalika miwiti driji, ketoke maneh nemen. Banjur Drost miwiti motor, menehi bedil, lan ndamel menyang trowongan supaya ora ana udan, lan perjalanan kasebut cepet banget. Yen ora ana ing weteng bendungan, kita mesthi ana ing rektum kasebut. Nalika aku nglamar lampu senter ana pepeteng. Aku rumangsa turbin sing muter mung sikil. Pancen anget. Aku wis mati.

Nalika aku tangi, cahya sing surem nembak ing njaba terowongan. Loro wong tuwa ing prau mancing Starcraft anyar narik menyang trowongan, papan sing paling disenengi ing sadawane empon. Wong sing ana ing ngarepe wis ngadeg, menehi cangkem sing ora ana gandheng cenenge, sing siyap-eling kanggo tembok ing watu. Dheweke katon sukses babagan njaluk papan kasebut. Drost ngundang, "Hei, ana, kita lagi iwak iki." Swara Drost meh nuthuk wong kasebut, lan dheweke ndeleng terowongan kaya para generator lagi ngomong. Tanpa mangsuli, wong-wong mau milih sawetara trowongan. Kita mundur, nyandhak awake dhewe, banjur ngeculake tali sepuluh kaki. Katedral lan industri ing saindenging kali dadi katon. Aku mung bisa nggulung gunung Shield Kanada.

Aku nyandhak garisku kanthi sawetara potongan pamisah pucuk, nyandhak tippet sikil loro menyang pimpinan, lan diikat menyang penerbangan putih cilik sing digawe saka wulu ing sikil mburi harku snowshoe. Drost nyaranake maggot nalika mabur kasebut. Aku matak menyang trowongan. Sadurunge mabur wis srengenge banget supaya ora kenceng, ora ana prau kasebut. Iki meh ora bisa, aku mikir. Aku nambah bobot kanggo garisku lan nyoba cast maneh. Aku njupuk pancingku lima menyang terowongan, bobote ditarik kanthi kenceng, lan swink kaya klub golf mbalikke. Aku ngetutake garis karo rod rodku udakara sepuluh inci liwat banyu. Perkembangan fly sing mandheg ing ngisor kapal; Aku nyetel pancing kasebut karo wong bodho lan ana ing slab beton ing ngisor gaweyan. Aku nyopot garis kasebut, re-rigged, lan matak maneh.

Drost, sing disepelekake ing mburi prau, kesusu nempatno rodhane, ngandhani aku nggunakake garis sing kurang, amarga kadang iwak kasebut mandheg sawetara sikil mudhun. Aku nyandhak sawetara garis, mbuwang menyang trowongan, lan drift mandheg sadurunge ninggalake tabung. Aku ngangkat. Ana iwak kono. Dove jero lan aku menehi garis. Iki nembak kapal liwat saiki, munggah cedhak, lan nuli pancing kasebut.

"Ana iwak putih duwe tutuk alus," ujare Drost. "Sampeyan ora bisa hog ngubengi kaya ngono."

"Kaya apa?" Aku ngandika. "Aku menehi wong baris." Drost nyusut.

Sawise sawetara bathi liyane, aku njukuk siji cilik, main kanthi sedhih, lan digawa menyang prau. Drost netes iwak mau, banjur ngethok sirahe nganggo bedhil, banjur disuguhake aku. Aku banjur lungguh kanggo ngrasakake sensasi yen wis entuk iwak putih sing pisanan. Aku nyawang nganti aku dadi sadar saka infatuasi iwak karo iwak, banjur dadi slempelan menyang adhem. Ing sawetara detik, aku nyuwek tutup supaya bisa ndeleng liyane.

Drost nggawe sawetara cast ing sisih liya saka prau. Dheweke nemplekake barang sing ana ing tembok bendungan, terus menyang sisih wetan, lan banjur ngeruk menyang Kanada, terus mlebu maneh, banjur mlumpat kaping telu udakara 40 yard saka prau, ngowahi meh kabeh rampung ing udara. Iku ukuran kiriman pager.

"Waduh!" Drost nyaring. "Iki salmon Atlantik. Ora apik! Neraka, ya, ta, dheweke wis lunga!"


Nalika sampeyan ngambang ing prau ing ngisor empan Edison Sault ing Kali Saint Marys, madep ing Amerika Serikat, sampeyan bisa ndeleng parkir ing mburi sisih wétan bendungan. Ing musim panas, sepuluh utawa 20 lanang lan bocah lanang saka pesenan Chippewa sing cedhak bakal ngadeg ing pinggir parkir lan nglewati cangkuk snagging kanthi bobot gedhe ing banyu ing sadawane bendungan. Dheweke menehi wayahe pancing klelep, lan banjur nuli narik rod kasebut, kabeh duwe pancing ing sisih salmon Atlantik. (Iku ora ilegal kanggo wong-wong dudu India.)

Salmon nyoba bali menyang wilayah spawning ing omah, sing ora ana teknis, amarga ana kupluk ing jero akuatik Lake Lake Superior State, sing ana ing tanduran hidrelektrik. Ing ngisor iki diwenehake, papan kasebut diwenehake menyang sekolah, lan sutradara laboratorium nyoba nyoba ngenalake salmon Atlantik menyang ekosistem Great Lakes. Nalika salmon nglakokake kali kanggo metu, dheweke nyoba bali menyang papan sing diidhem. Salmon Atlantik apik banget amarga iki sejatine bali menyang laboratorium akuatik. Nanging iwak sing tanggung jawab kanggo nuduhake ing saindhenging empon, lan terus nambah kasenengan.

Supaya papan pancing apik, mula kudu nawakake angler kemungkinan tangkap jupuk. Michigan kebak papan kaya ngono. Nalika mancing pluru sisih lor ngliwati es ing Muskegon Lake, sampeyan bisa uga njukuk stabiliton sing regane satus pon. Nalika surfing surfing menyang Lake Michigan ing November, kemungkinan ora ana pungkasan: steelhead, coho, menominee, chinook, lake trout, meh bisa wae. Ing kanal tenaga, iku salmon Atlantik.

Aku ngerti wong - kayane dheweke bisa dipercaya lan jujur ​​- sing ujar manawa dheweke njotosi Atlantik ing trowongan 14 sing metu saka banyu ing lompokan cartwheeling lan ndharat ing prau. Dheweke dibuwang maneh menyang kapal.

Aku uga bakal mbuwang maneh. Dheweke minangka salah sawijining perkara sing duwe mungsuh luwih akeh tinimbang kanca.

Bawang putih terus ngiris nganti esuk. Kadhangkala aku bakal nyemplungake menyang trowongan, mung kanggo ndeleng mudhun lan ndeleng sawetara iwak mung ana ing ngisor aku. Aku nyaut iwak ing ngisor prau, ing ngisor prau, lan ing saben sisih prau. Aku nyekel rambut sing ora luwih dawa tinimbang sikilku, lan sculpin ora luwih dawa tinimbang driji.

Sore awan, saiki saka bendungan mati. Generator sing ngelek. Bengkak lan gelembung ilang saka banyu sing mili kanthi cepet; iku kaya segelas soda sing arep rata ing hiperspeed. "Nutup wektu," ujare Drost. Dheweke nerangake manawa saben dina, insinyur ing omah tenaga nutup turbin.

Bener, aku ngelingake awakku. Dheweke bisa nindakake perkara kasebut. Terusan listrik ora bakal bingung karo kali.

Steven Rinella bakal entuk gelar master ing nulis fiksi saka Universitas Montana wulan iki. Iki minangka artikel sing kapisan kanggo Ing njaba.



Tags: Michigan, Artikel Stack, Petualangan

Share Karo Kanca-Kanca