29.10.2020
HOTLINE: 02381 53 13 57
  • Utama
  • Eksperimen Ilmu Cuaca Peteng Gelap Peteng
Eksperimen Ilmu Cuaca Peteng Gelap Peteng

Eksperimen Ilmu Cuaca Peteng Gelap Peteng

Kabeh nyambung; acara cuaca bencana ing siji wilahan bumi bisa duwe efek ripple ing sisih liya. Iki ora ana warta kanggo para ilmuwan iklim. Nanging nalika musim panas pungkasan, nalika Amerika Serikat ngalami salah sawijining musim wildfire paling ala sing direkam, ilmuwan iklim Jason Box, sing nyinaoni lembaran es Greenland, kepingin weruh tautan langsung antarane api-api kasebut lan kacepetan sing medeni nalika lembaran es leleh.

Etika Petualangan

Mary Catherine O'Connor babagan masalah lingkungan lan etika petualangan.

Ing antarane kebakaran pungkasan mangsa panas yaiku bledug tundra gedhe ing Alaska lan Kanada. Kothak digunakake analisis cuaca lan model komputer kanggo nuduhake yen kumelun saka kobongan kasebut banjur ngliwati sheet es Greenland. Pungkasan musim panas uga nandhani prilaku sing durung ana, sadurunge durung ana ing kelangan es: 90 persen pulau paling gedhe ing jagad iki dina Juli.

Apa wildfires ngganggu jambon sing gedhe banget? Box mikir yen dheweke nindakake, lan saiki dheweke wis anjog gaweyan dana dana kanggo golek.

Nanging sawise ditolak hibah saka Yayasan Ilmu Nasional, Box mutusake supaya bali menyang masal. Dheweke nyoba ngupayakake ekspedisi menyang Greenland musim panas iki supaya bisa nyoba conto es lan sinau babagan wildfires ora mung hubungan karo lebur luar biasa musim panas, nanging nyatane nyebabake.

Refleksi salju (utawa "albedo" ing wicara ilmiah) wiwit plummet nalika salju putih dadi banyu, amarga banyu luwih peteng lan nyerep energi srengenge luwih akeh. Iki bisa nyuda albedo nganti 60 persen. Tambah soot sing diasilake dening wildfires lan / utawa emisi industri (transportasi, lan sapiturute), sing disimpen ing es kanthi nglewati udhara, lan refleksi kasebut luwih akeh, ing sisih kidul 40 persen. Iki mung dadi luwih lebur. Salju reged ilang salju luwih cepet tinimbang salju putih.

Disebut Proyek Salju Peteng, Eksperimen pendhudhukan Box ing wektu saya akeh sawise nampa dhuwit winih philanthropic sawise diterbitake a Watu ngglundung artikel dening Bill McKibbon. Ora cukup kanggo mbiayai ekspedisi, ujare Box, nanging cukup kanggo muter bal. Sawise mbuwang dhuwit kanggo ngrancang Web, dheweke nemoni panemuan babagan gerakan soot saka wildfires liwat Greenland ing rapat taunan American Geophysical Union ing awal Desember. Dheweke uga nggunakake perhatian kanggo ngumumake proyek paling anyar.

Sing diterusake yaiku dhukungan sing mantep lan kuwat, digawe liwat macem-macem crita warta, utamane potongan sing diterbitake Slate kang Box ngandika wis ndorong luwih saka setengah lalu lintas menyang situs web Dark Snow.

Nganti saiki, gaweyan kasebut ngunggahake sisih lor $ 70,000 saka $ 150,000 sing dibutuhake kanggo nglakokake ekspedisi kasebut. "Kita duwe kampanye Kickstarter lan arep ngluncurake nalika entuk target dana pungkasan," ujare Box, lan nambah: "Kita tumindak kanthi becik dhewe."

PESAN-SUKAN
Apa kasunyatan anyar iki? Apa liyane ilmuwan kudu ngowahi massa lan platform kaya Kickstarter kanggo entuk dana? "Sawetara dana sing ujar yen ora nate pamrentah ora ndhukung, nanging kasunyatane kita nyoba luwih dhisik," ujare Box.

"No" cepet sing ditampa saka NSF amarga panjaluk dhisike ora kaget Box, amarga dheweke kepengin golek dhuwit saka program pendanaan kanthi cepet, sing umume digunakake kanggo mbiayai riset nalika njupuk gunung berapi utawa acara sing padha sing mbutuhake tanggapan cepet. Kajaba iku, Box bubar nampa dana kanthi cepet kanggo proyek liyane. Dheweke ujar manawa bisa nahan dana kanggo pamrentah liwat cara liya, nanging proses kasebut bakal paling ora setaun lan dheweke pengin mogok nalika memori musim panas musim pungkasan isih panas, mula bisa uga ujar.

"The wildfires 2012 narik perhatian wong Amerika," ujare. "Ora mung ing Colorado, nanging ing papan liya, supaya wektu sing apik. Ayo menyang musim panas iki."

Kejabi, Box seneng nyoba perkara anyar. "Kaya eksperimen. Aku sinau babagan pemasaran lan apa sing menehi motivasi marang wong lan carane nggunakake media kanggo melu ilmu ilmiah," ujare.

Dheweke ujar manawa durung nemokake kanyatan saka komunitas ilmiah, uga. "Aku ngomong karo manajer program saka NASA lan NSF .... Aku njaluk ngapura marang dheweke. Aku ora pengin nge-ija wong mau [dening crowdfunding]. Nanging, kaya," Ora, ora, iki pancen nyenengake. " "

Isih, model crowdfunding nggawe kuwatir. Kanthi akeh perhatian kanggo proyek kasebut Slate, Kotak kuwatir babagan dhukungan sing ora rata. "Ilmu kewarganegaraan menarik nanging ora tanpa bias politik sing potensial nalika owah-owahan iklim. Aku rumangsa akeh wong sing nyumbang kanggo hak politik - pamimpin pamrayoga adoh saka dhukungan pangowahan perubahan iklim."

Yen ilang, ilmu akeh wong bisa nggawe platform kanggo riset sing luwih cepet lan cepet sing ora dikepung dening birokrasi.

Nanging apa yen Box lan kanca-kancane bisa mbuktekake link langsung antarane wildfires musim panas pungkasan lan nyepetake glasial? Terus opo? "Aku ngarepake manajemen liar bisa ditindakake," ujare, "nanging mung liwat kebijakan pengurangan emisi gas omah kaca ora langsung."

Tags: Politik, Ilmu, Artikel Stack, Petualangan

Share Karo Kanca-Kanca