28.10.2020
HOTLINE: 02381 53 13 57
  • Utama
  • Woh Grizzly Kayu Gantung Kayu Minangka Konsep
Woh Grizzly Kayu Gantung Kayu Minangka Konsep

Woh Grizzly Kayu Gantung Kayu Minangka Konsep

Minggu kepungkur, Layanan Fish and wildlife A.S. ngumumake tujuane kanggo narik proteksi Undhang-undhang spesies Tancep Federal saka bruwang kuning. Proses iki diarani "delisting" lan tegese para feds nganggep manawa populasi grizzly ing sekitar Yellowstone aman saka ancaman saka kaslametanane ing tanggal 1975. Yen proposal iki sukses, manajemen bear bakal diuripake menyang negara-negara ing saubengé, lan dheweke bakal ngetokake ijin mburu.

Kaputusan dibutuhake dening hukum adhedhasar "ilmu sing kasedhiya." Nanging, kontroversi sing luar biasa isih ana babagan kawicaksanan sing ngilangi saka bearings Yellowstone. Perdebatan sing akeh banget nesu ing antarane ilmuwan lan konservisialis babagan apa sing dadi ilmu sing paling apik, lan kepiye pamrentah federal menehi interpretasi ilmu kasebut. Ngilangi dudu kesepakatan.

Grizzlies Yellowstone saiki ngalami rong ancaman gedhe kanggo kaslametanane: pemanasan global lan delisting.

Ing wektu sing ana ing Lewis lan Clark nyeret keelbo munggah Kali Missouri, udakara beruang 50,000-100.000 grizzly ngoyak Kulon saka Laut Artik menyang Pegunungan Sierra Madre Mexico. Saiki, udakara 1,500 bruwang grizzly sing urip ing sisih kidul Kanada, umume ing taman-taman nasional Glacier lan Yellowstone.Pedunung Yellowstone diisolasi, ekosistem pulau ngethok geografis lan genetik saka beruang ing sadawaning tapel wates Kanada. The feds nuntut babagan 700 grizzlies bisa manggon ing ekosistem Yellowstone.

Grizzlies Yellowstone saiki ngalami rong ancaman gedhe kanggo kaslametanane: pemanasan global, sing wis ngrusak panganan grizzly sing paling penting ing Yellowstone; lan delisting, kanthi rencanan rencanan mbukak mburu piala ing Montana, Idaho, lan Wyoming.

Nganti pirang-pirang abad, grizzlies saka Yellowstone nyusoni kacang saka wit pinus whitebark. Wit kasebut kalori banget, lan wit-witan tuwuh ing pucak ketinggian sing dhuwur ing papan sing adoh, dadi misahake bocah enom lan ibu sing rawan saka pemburu bersenjata kanthi dhuwur ing ngisor njaba taman nalika mburu musim. Ibu grizzlies sing ngombe kacang pinus luwih akeh lan tingkat slamet sing luwih apik. Sampeyan kudu pindhah menyang Siberia kanggo golek hubungan unik liyane.

Simbiosis kasebut mungkasi dekade kepungkur. Kira-kira taun 2002, pemanasan global wiwit dadi panas ing mangsa ing musim dingin ing sekitar Yellowstone nganti tekan pucuk laras kumbang pain gunung bisa mundhak dhuwur ing pucuk wit pinus. Ing limang taun, 95 persen wit diwasa, kon-empan mati. Kacang pinus Whitebark, sumber panganan paling penting garan ijo iku ora ana lan ora bakal bali maneh.

Uga ora bakal mandheg: pemanasan global yaiku angin panas sing nantang kabeh spesies tanduran lan kewan ing Northern Rockies. Ing Yellowstone, kita bisa nyana cuaca garing sing panas, kahanan garing sing nggegirisi sing bakal nggawa suket lan nyuda habitat, kapasitas nggawa bruwang. Grizzlies bakal dipeksa kanggo ngetren adoh banget.

Siji-sijine asil tartamtu ngilangake bruwang kuning iku yaiku yen bakal mburu tropi bear.

Ancaman pemanasan global kudu cukup kanggo awake dhewe kanggo nyegah deling. Nanging pamrentah federal ora kesengsem karo perubahan iklim. Minangka bukti dening tuntutan hukum babagan wolverine, Administrator Fish lan Wildlife ngilangi ramalan model iklim minangka ora bisa dipercaya. Pamrentah pengin ramalan iklim sing akurat metu ing taun 2085 sadurunge tumindak. Gegaman: Ora ana sing duwe pitunjuk yen bruwang, utawa konstituen manungsa, malah bakal udakara taun 2085. Sampeyan ora bisa ngilangi perubahan iklim.

Siji-sijine asil tartamtu ngilangake bruwang kuning iku yaiku yen bakal mburu tropi bear. Telung negara kasebut wis nyurung feds supaya bisa ngilangi ngenteni asil sing bakal diburu. Nanging yen klompok bruwang terisolasi, kayadene Yellowstone, mula cepet mati sawise lair, mula ana ing dalan tatanan.

Wutah saka populasi grizzly wis leveled; perkiraan pedunung saiki mudhun enem persen saka taun 2014. Pati saka kabeh sebab, kaya sing dilaporake dening pemerintah, ana 59 grizzlies mati ing taun 2015. mortalitas sing dilaporake kira-kira setengah saka birine mati nyata - aturan jempol sing ditampa. Miwiti nambahake bruwang sing bakal ditembak ing goleki piala lan sampeyan bisa nyedhaki 200 grizzlies sing wis mati sajrone setaun. Malah jumlah 700 bruwang grizzly bakal ditumpes dening kematian sing akeh.

Iwak lan Kewan Kewan janji kanggo ngawasi pati grizzly, nanging ora duwe dana kanggo nindakake. Kanthi ngilangi, pamrentah federal bakal mbatalake keputusan manajemen grizzly ing njaba wates taman kasebut menyang telung negara sing ngerti kabeh wong ora bakal ngalangi mateni grizzlies.

Grizzly Kuning kasebut akeh-akehe, nggawe pungkasan nglawan pemanasan global lan bedhil musim gugur. Ngudhani biruang proteksi Undhang-undhang Spesialisasi sing bakal kaancam bakal langsung menehi sumbangan.

Doug Peacock minangka mantan obat Green Beret sing wis nulis lan ngobrol babagan oranye kuning ana luwih saka 40 taun. Dheweke penulis limang buku, kalebu Taun Grizzly: Nggoleki Gurun Amérika, lan Penting Grizzly.

Tags:

Share Karo Kanca-Kanca