28.10.2020
HOTLINE: 02381 53 13 57
Bobot Urip

Bobot Urip

Nganti saiki, aku lagi nggawa keranjang lan tumpline pring kanggo jarak telung prelu mil ing Nepal lan umume tanggapan para warga wis dadi pola sing rapi.

Saka kiwa, kanca liya portopolio Gopal, Hari, lan Kharkhar

Nyoba entuk angkat ing Boulder

Aku telu kanca portopolio lan aku nyedhaki ing dusun watu ing mburi klien, wolung yuppies China saka Shanghai, lan langsung dadi salah sawijining bocah semi-feral ing negara sing nduwe panggonan - saya gedhe banget queri ngetokake kringet, grenget, lan kebul kanthi bobot sandhangane 13 kilogram.

"Lah! Iki mripat Putih nggawa nggawa dhoko! "dheweke mbengok, banjur pucukan ing ngarepe supaya saben wong wis ngerti sarkade.

Balut kabungahan mencorong gulu wanita lawas sing dibentuk ing selendang layung. Wong edan ngelek-olok teh sing nyusut susu terus takon, "Apa barang-barangane dhewe?" lan "Saka ngendi?" sadurunge salah siji saka dheweke bali menyang pojok paling gedhe ing memori dheweke lan nemokake Inggris sekolah kelas Inggris sing bengok, "Apik! Apik! Pira kilo?"

Nalika aku nanggepi ing Nepali, "Apa sampeyan ngguyu? Apa sing lucu?" kabeh wong ngguyu tawa seger lan pitakonane pancen padha mabur, diwiwiti, "Napa sampeyan nggawa tas ransel ing kranjang?"

"Ora mine; iku kantong turis," Aku ngapusi, nuding wong Tionghoa.

Banjur wong wittier nanggapi: "Ahh, turis nggawa tas kanggo turis - pertandingan sing apik!" utawa "Pira biaya wong manca?" Aku eseman lan bosen kanggo nyetel tali endhas sing wis katon saya lara, kanthi lara lan ngisin-isini, amarga kupinge nalika kanca-kanca padha ngeling-eling kanthi bobot tanpa bobot.

Bakal kelakon limang dina iki. Perjalanan saka wong-wong Tionghoa wis ngrancang, Litar Ghandruk klasik "trek teahouse," diwiwiti ing desa Phedi, hits Dhampus, Ghandruk, lan Ghorepani, lan metu ing Nayapul, ngalacak jaran kuda sing apik ing sikil saka 9.000 meter Annapurna lan Dhaulagiri massif. Umume dina kita bakal mendaki udakara udakara 3.000 kaki, udakara mung limang mil, sanajan salju, lan tetep ing pondokan sing wis ditemtokake para turis sing diarani para kamar omah lan portofolio. Pengangkatan maksimal: 9.800 kaki sing kepenak. Jajanan bisa dituku ing endi wae. Saben hotel wis bunkroom pori, biasane ing ruangan ngisor, utawa cedhak jamban pit outhouse. Iki minangka trek pethikan sing paling apik banget sing bisa dikepung. Nanging guyonane para warga ing sisih liya, mula katon ora bakal gampang.

Nalika metu saka kutha, Kharkhar, peter veteran sing wiwit nuduhake lelucon kesayangan sing paling disenengi, mandheg mlaku nganti bisa ngadhepi. Dheweke katon serius. Ical eseman sing amba ngungkapake rampart sing dibungkus rokok.

"Eric, sadulur cilik, bengi iki kita bakal tetep ing papan sing padha. Sampeyan dhewe. Aku dadi kanca sampeyan. Kita bakal tetep bebarengan, OK?"

Aku siram karo rasa seneng. Ora mung amarga dheweke ngajak aku turu ing ruang sapu ing porter, nawakake simbolis menyang urip umume para operator beban paling angel ing donya, nanging amarga yen porter Nepali ujar dheweke dadi kanca sampeyan. Lan yen aku bakal nambah beban - saben dina, pak kanthi bungkus, nganti 60 kilogram sing trampil di ajeni — aku rumangsa sejatine butuh kanca.


Aku wis kepingin weruh kaya pethine kaya aku pisanan ngalahake Kathmandu. Sepuluh taun kepungkur, nalika manggon lan sinau ing Nepal, aku uwal saka tunggangan kutha ing sawijing wulan lan manggon ing Simigaon, desa pertanian steeply siji lembah sing ana ing Everest, ing endi umume wong, utawa wis nate ngunjungi kuli-kuli. Cara nggambarake dheweke, portering minangka pesta gedhe, ora angel kerja sing ringkih karo cliché "petani seneng." Apa bisa dadi bener? Aku pengin ngerteni kanthi nggarap porter minangka portofolio, nanging mung cilik sing bisa nggawa barang-barang sing abot.

A dhoko-naamlo ora nyenengake. Minangka tradhisi kuna saka wektu Hobbesian sing luwih sederhana. Ing dhoko, kranjang sing bentuke kerucut kanthi ngisor rata, dirajut saka slats pring supaya luwih dhuwur keto. Ing naamlo, utawa tumpline, yaiku bagean tali kanthi tali endhas telung inci, umume dipotong saka glepung utawa pari. Lebokake ing naamlo ngubengi sisih mburi dhoko; posisi ing ngarepe mahkota sampeyan; masang koleksi anvil

Kajaba kasunyatan manawa sampeyan bisa entuk dolar kira-kira dolar ing desa Nepali, yaiku dhoko-naamlo 's kabecikan utama yaiku ngidini siji nggawa jumlah gear backbreaking. Ing treks kaya kita, 25 kilogram, utawa 55 kilogram, paling murah sing bakal ditindakake. Prelu umur rolas taun biasane nindakake 20 kilogram ing antarane desa, lan sajrone sinau 1999 ing 635 porter, bobot rata-rata ana 160 pon. Porter trekking entuk antara $ 3,50 lan $ 6 saben dina lan padha karo upah saben dina ing tips saben minggu, yen dheweke entuk. Miturut Kemajuan Porters ', koperasi sing mlayu adhedhasar ing Kathmandu, pandhuan asring nyolong tips wong porter. Sanajan iki, meh kabeh klompok etnik Nepali dadi portofolio trekking: Sherpa, Tamang, Magar, malah Tharu, sing omahe ing dataran dhataran jembar 300 kaki mesthi ora menehi keuntungan sejarah utawa biologis. Aku bakal dadi pori pertama sing dak kenal saka kasta Lemah Rich Westerner.

Kancaku sing suwe banget ing Adventurers Sherpa, restoran Nepali ing Boulder, Colorado, seneng banget babagan ide kasebut. Dheweke nawakake dhaptar kontak sing lengkap ing Solu-Khumbu (wilayah Everest), cathetan sing isi jeneng puluhan telung Nima Sherpas, loro Ang Tsering Sherpas, loro Pasang Sherpas lan arah mlaku. Aku lunga ing wulan Februari kepungkur kanthi semangat jins, jaket, lan jam tangan sing regane 50 kilogram kanggo dikirim menyang kulawargane.

Nggoleki tugas ora gampang banget. Aku tekan ing Kathmandu kanggo nemokake manawa Prachanda, pimpinan pemberontakan Maoist sing umur 11 taun, wis metu saka ndhelikake kanggo nggawe penampilan umum ing pusat kutha rame, sing nggambarake serangan lokal sing bakal ngrampungake perjalanan ing sawetara minggu. Pariwisata wis nolak banget amarga pemberontakan kanthi 70 persen ing nadir sing mung ana pori sing jarang nemokake telung wulan kerja saben taun. Dadi luwih angel, musim puncak ora bakal diwiwiti rong minggu. Banjur ana sworo seru kena, mbatalake penerbangan gunung menyang Solu-Khumbu.

Ketarik ing Kathmandu, aku bali menyang Pokharaa, pad peluncuran sing murah banget kanggo trep Annapurna. Nanging wawancara buta ing lembaga trekking 100 sing ana ing kono nggawe aku ora duwe pagawean lan mudhun ing cangkem, mikir yen aku kudu nyerah lan nggawa kranjang-kranjang ing kuil lokal kanthi 14 sen. Ora suwe seminggu, nanging bisu ora ngerti yen aku lagi ngobrol karo wong Tionghoa. Aku wiwit ngrayu kasus iki nalika lagi siyap miwiti tatanan.

Aku ngenalake pandhuan ing grup, Shiva, lan banjur dadi kanca porter: Kharkhar Chantel, 43 taun lan nganggo tutup baseball CarQuest; Gopal Rai, 35, ngagem sneakers vinyl Gold Star lan siji lapisan saka bulu lancip, sirah menyang sikil; lan Hari Rai, 18 taun, nganggo celonone kargo katun lan hoodie. Aku menehi jeneng sing ngurmati lan nyatakake yen bakal enggal nggawa salah sawijining 60-pound beban ing bathuk.

Dheweke mesem lan namaskaar'd bali.


Ing wayah wengi, kita lenggah ing mburi meja piknik, aku ngadhepi jendela ukuran Imax ukuran Hotel Greenland, sing nggambarake Annapurnas II lan IV mbesuk awan luwih dhisik ing sadina. "Ohhhh" wong Tionghoa kanthi gabungan lan ngiringan batere kamera digital.

"Arah endi?" Aku takon Gopal, bali menyang jendela.

"Kidul," ujare, ora katon saka salinan Kiriman Annapurna.

Gopal lan Hari bisa maca. Kharkhar, lair 25 mil sisih kulon Pokharaa ing desa sing mlarat ing dalan cendhak ngliwati mburi dalan, durung diwaca. Dheweke tuwuh pertanian telung lapangan kentang lan jagung karo telu adhine lan kadang-kadang mlebu sekolah kelas, nganti dheweke adol kanggo omah siji-sijine papan lumpur ing njaba kutha Pokharaa. Ora suwe sawise, dheweke wiwit ngelek, lan wiwit nggawe udakara 200 trep ing sikil Annapurna. Nalika semana, garwane megat dheweke.

"Dheweke kepengin dhuwit, mobil," ujare.

"Lan zakar ora bisa digunakake," Gopal sesambungan kanthi garing.

"Ya, nanging saya gedhe!" Kharkhar banjur mundur, nggremok.

Kharkhar serius lan langsung, kajaba ana lelucon, lan apa topik kasebut yaiku wanita, "gedhang," pria, utawa tema favorit dheweke, banjur nyenengake dheweke lan dheweke dadi sing pertama ngguyu.

Gopal, beda karo Sil Bob. Dheweke bakal lunga kanthi pirang-pirang jam tanpa ngucapake apa-apa, lan banjur nggawe guyonan sing lucu, dheweke bakal nggegirisi nanging ora ngguyu. Mung adhine wadon loro isih urip. Ibune lan bapake tiwas, uga kaya sanga sangang sedulur, apa dheweke ora ngerti. "Kabeh padha nandhang sawetara penyakit, iya pujaas, lan dheweke uga tiwas, "ujare. Dheweke lair ing Kecamatan Khotang, ing ngisor Solu-Khumbu, sinau nganti kelas lima, lan wis dadi pungku ing 13 taun.

Sajrone taun sekolah, manajemen pasinaon Hari ing Universitas Tribhuvan, ing Pokharaa, nanging dheweke ngrancang mulih ing Solu-Khumbu nalika rampung sajrone telung taun. "Aku bakal menehi pertanian lan mulang lan bisa uga sawetara taun bakal ana proyek pangembangan desa sing bisa dakusahake," ujare. "Aku kangen kulawargane."

Siji bab sing padha, kita nemokake ing wayah wengi, guncang ing amben sing dituduhake gedhe ing bunkhouse, yaiku kita kabeh wong lanang tunggal. Kharkhar ngalihake bohlam gundul lan nggulung kanggo nampilake bungkus plastik ireng sing anyar (murah), kacamata sithik-lensa sing cermin.

"Apa sing salju?" Aku takon.

"Dheweke lagi turu," ujare, nulise aku karo nyengir setan. "Bengi iki, ana wong lanang sing seksi lan seksi wis teka kanggo sampeyan.

Pipa Hari kanthi swarane wong wadon sing dhuwur: "Oh, tur turah sing sugih, kawin karo salah sawijining sedulurku sing apik!"

Wis, perjalanan kasebut njupuk pesta sarjana sing dinamis. Nyabrang karo Maret dipeksa.


Jam 7: 30.00, wong-wong Cina wis ngangkat kamera, mula kita pindhah!

Hari mabuk Lowe Alpine sing dawane 3.700 inci, dikempalken kanthi lengkap, banjur nyemplungake bungkus biru sing luwih gedhe ing sisih ndhuwur lan pundhak. Gopal slide ing naamlo ing bathuk lan, saka jubah, ngangkat bakulane kebak telung bungkus ukuran lengkap. Kharkhar njupuk telung bungkus sing katon anyar nganggo tali nganggo tali lan nggawa nganggo naamlo, tali bahu lan sabuk sabuk. Aku shimmy menyang posisi. Dina iki, aku dibebasake kanthi kebak barang-barang pribadi saka Shiva (pak cilik), Kharkhar (topi wol lan jaket ski neon sing anget lan anti banyu 20 taun kepungkur), Hari (sweter tambahan), lan Gopal (ora kaya umume booger).

Tiyang Tionghoa nyebar awake dhewe saka Hotel Greenland, nanging nalika lagi mlaku, dalan Kharkhar ujar: "Jaanus Bistaarai" ("Bukak alon-alon") lan kita mundur mburi, mandheg sedhot saben 15 menit ing bangku dalan, diarani chautaraas, kaya sing dadi kabiasaan kita. Kecepatan sing alon lan efisien iki pancen keganggu. Aku biyen mlaku-mlaku kaya wong Tionghoa sing brisik, mula ora ana sajrone jajanan sedhih lan aku ora bisa nggendhong keranjang. Ndhaptar ing sisih kiwa sawise saben wiwitan seger, nyebabake otot sternocleidomastoid mulung saka kuping menyang pundhak saya tegang kaya kabel. Sawise kilter, banjur saya adoh.

Kharkhar, Gopal, lan Hari ora duwe masalah kaya ngono. We plod along menyang Ghandruk, enem setengah mil. Kepala kita terus-terusan sujud, cahya sing surem lan latar mburi manuk sing nggrundel nggawe aku rumangsa wis mlebu alas. Nalika mlaku-mlaku, siji-sijine sing dakkandhakake yaiku sing bener ana ing ngarepe sikilku: slate path sing menehi oyod lan rereget sing ditanduri pakis. Sadurunge nedha awan, aku weruh bungkus gum-chewing gum sing gumilap. Himalaya kasebut pancen narik ati.

Kharkhar takon kepiye carane. Aku nyuwek sirah saka sisih menyang sisih kanggo menehi sinyal "OK", lan retak gulu.

Jam 2:30, wong Tionghoa wiwit macak, lan kita mandheg ing Landruk uga ora ana jadwal. Pandhuan Shiva ngandhani yen dheweke kudu mutusake yen pengin tundhuk karo rencana asli, mudhun 1,000 kaki menyang Kali Modi, langsung ing ngisor, lan menek tangga 2,100 kaki menyang Ghandruk.Diskusi kasebut nggawa gravitasi sing digawe ing Langkah Hillary. Cowboy nyilih peta Photocopied Shiva, nglumpukake enem wanita ing forum semikul, lan njaluk Mountain ing walkie-talkie abang. Watches dipriksa. Pitakonane ditakokake. Kayane udan deres.

Limalas menit squawking demokrasi mengko, Cowboy noleh marang Shiva lan ujar, "Kita mutusake pindhah menyang Ghandruk." Dheweke balapan.

Kharkhar, ora kaget, ujar, "Yup, dheweke arep menyang Ghandruk."

Hari, merenung ing jurang, ujar, "Kita ora bakal nggawe nganti pitung bengi iki."

Banjur, mung tembung Gopal sing diucapake sedina: "Nyawang banget."

Ora ana sing diarani karo akrimoni. Ana prekara bafflement kaya ing, "Kepiye wong Cina, bosen kaya wis ana, ngarepake bisa nggawe?" lan cathetan babagan foreboding kaya ing, "Oh, bocah, kita ora bakal mangan daal bhaat nganti pungkasan", nanging umume, komentar kasebut ditanggepi sanajan wayahe.

We push mati. "Aja mudhun kanthi cepet utawa bal sampeyan bakal sithik," Kharkhar menehi saran.


Lungguh ing sisih liya saka kamar panedhaan semen, tembok semen saka monstrosity gaya Soviet, Hotel Manisha, wong Tionghoa dikepung, ngepelake sirahe ing tangan, nalika kita njupuk pot pot anget-digawe omah anggur beras sing luwih seneng karo minyak tanah tinimbang. "Iki, njupuk," ujare Kharkhar, ngisi kaca wolung ons. "Raksi menehi kekuwatan sing apik. Iki minangka obat gunung."

"Aja kakehan ngombe utawa tips keranjang," ujare Gopal, mabuk.

Ngenteni ngenteni ngenteni, omben-omben ngombe. Porters mesthi mangan pungkasan, lan wektu iki wong Cina wis rampung kanggo ngejar carte, aku tipsy lan wis seneng banget. Aku wis ora mangan wolung jam. Nalika giliran kita pungkasan, aku selendang akeh yaiku: rong cangkir lentil berair, telung segel sayur kari, lan 64 metrik beras, kabeh dikonsumsi nganggo glee piggish. Cukup kanggo nggawe bayi "daal bhaat" ing weteng. Kharkhar ujar, "Ing Nepal, gunung lan dalan lan pamrentahan lan hotel mesthi padha. Mung wae wong sing ganti. Kita seneng duwe sampeyan."

Burp!

Dina esuk, iku wong Tionghoa sing adhem sing katon adhem. Nyeret bokong sing luwih ala tinimbang sadurunge, dheweke nyewatake patang mil liwat alas rhododendron sing direncanakake dadi urusan sedina. Luwih becik, tata krami lokal sing paling nyata bisa lolos: Dheweke ngliwati sisih tengen chortens Buddha, titik, gagal nampa teh lan dhaharan nganggo tangan loro, ngalahake rega hotel sing ditetepake, nyengkuyung njaluk kanthi menehi pen lan kendi bocah, ndherek Nepalis ing endhase, lan muride kasugihane. Prada, kuwatir yen Hari bisa nandhang kulit garing, menehi bledosan kanthi tekanan ing misteri karo misteri Evian sing regane entuk sedina muput. Dheweke mesem liwat cringe.

Aku, kanggo kula, kudu nambah bobot ing dhoko-naamlo, nanging gulu ujar, Ora, sing bisa ngenteni.

Nalika kita tekan Tadapani, dijamin ing salju salju telung sikil. Kharkhar, Gopal, Hari, lan aku entuk kursi kanthi puluhan porter liyane sing nyoba anget sneakers socks lan kaos kaki ing ruangan. Suwe-suwe Shiva muncul, kanthi harfiah nyeret Jambon Merah sing gedhe banget. Dheweke wis dikepengini nalika sore.

Prada nyedhaki kita: "Nyuwun sewu, Hari."

Hari swivel.Dheweke ngerti jenengku?

Pranyata Red Jacket "lara" karo sirah, lan Prada pengin Hari nggawa dheweke sesuk. Kepiye carane bisa ditindakake kanthi angel nggambar (sabuk anti-gravitasi?), Lan Hari demurs paling apik. Nanging Prada wis preduli.

"Aku duwe tali kanggo sampeyan ..." Dheweke nggawe gerakan kanggo naleni sling.

"Kita bisa nyoba," ujare Hari, lan lungguh maneh sawise dheweke lunga. Kulihe nyambung maneh obrolan mung klien edan lan aku takon karo Hari, "Apa pancen bisa nggawa dheweke?"

"Ora, aku ora mikir kaya ngono," ujare.


Kharkhar kayane seneng nalika mbesuk esuk mudhun sing katon kaya sluiceway ing tebing. "Oh, lunyu, Pak. Yup, temenan lunyu. Aku rumangsa kudu mlaku-mlaku ing kene, Pak," ujare jago.

"Pak? Ana apa 'kakang?' "Takonku.

Kharkhar sumpah pangowahan kasebut ora sengaja.

Bibirku arep getun saka sunburn, aku tuku timah balm kanthi telung mil lan isih ana 1,500 kaki upvalley. Tukang toko mesem lan takon apa, tinimbang nindakake pakaryan sing sah, aku nggawa keranjang jeruk kanggo kabeh bocah wadon ing gunung. "Sampeyan dadi cah wadon sing apik," Kharkhar nggoda nalika aku nyebar kaya lipstik.

"Ohhh, sedulur Gopal," dakkandhakake, "wenehi kanthong siji saka sampeyan."

Kanthi tambahan 20 kilogram, udakara 45 total, aku ora bisa ngangkat kranjang saka posisi lenggah. Sepuluh menit sabanjure, aku lara sirah es krim sing bakal ditindakake sedina muput, lan limang menit sawise iku, nglereni lan ngusap saben langkah katelu, aku ora yakin manawa bisa nglajengake.

"Ohhh, sedulur Gopal, mandheg cepet?"

"Mung ana," dheweke ujar saka mburi, "ing dhuwur bukit cilik kasebut."

Aku durung ndeleng dheweke nolak istirahat.

Kita alon-alon munggah 40 40! liyane menit tanpa mandheg, ing naamlo Wutah piano ngancam kanggo irisan-irisan cranium sandi ing rong. Pedhange aku ditumbuk, digoleki, lan nalika pungkasane bisa ngaso, kringet sing krasa slendheng maneh. Gopal lan Kharkhar durung nate nyembur.

Aku tangi dhisik.Ya kabeh, lanang, Aku mikir, Aku arep! Nanging mesthine dheweke pas banget. Aku nyoba kanggo ngrebut sawetara bobot kanthi lengen, lan nindakake sawetara suwe, nanging, dikatut kaya sudut akut kasebut, sikut saya rumangsa bakal njeblug. Aku kepenginan nyedhaki teras lan ndemek sirah, ngarep-arep supaya kranjang bakal mandheg ing mburine, nanging iki mung dadi esofagusku lan ndadékaké wheezing asma. Kanthi langkah saben aku tuwuh ora sedhih, ora apikan, nanging kanthi nesu. Kita nyekel wong Cina loro. Nalika dheweke ora weruh aku nggawa barang-barang, aku pengin mbengok, "Hei, aku nggawa sikat untune listrik goddamn!"

Sawetara menit saka nedha awan, kita nglumpukake klompok porter menyang arah liyane, lan adoh saka jokey nangis bocah-bocah desa lan wong keses, dheweke meneng. Kaget gawe bisu, aku kepengin mikir.

"Dheweke iku kita," ujare Gopal, lan nalika isih guyon dheweke wis entuk wong sugih putih sing nggawa beban! Aku uga bisa ngomong yen dheweke bangga. Lan iki ndadekake aku bangga.

Ora, yen aku seneng karo kanca-kanca edan sing apik. Aku bisa nglatih kanggo nggawa akeh banget kaya, bisa sinau kepiye nandhang lara kanthi asring nandhang lara, nanging saiki, ora ana cara guyonan guyonan. Aku bakal pait. Ngerungokake wayah wengi, nunggu wengi sing pungkasan, mbesuk dalan, njejeri klien sing murka bakal ndayani aku. Mung dadi wong lanang sing apik nalika tumindak bebrayan manungsa mbutuhake sawetara budi pekerti sing ora yakin manawa aku duweni.


Jam 5:30 p.m. ing dina pungkasan, senja tiba, tekan pungkasan dalan kanggo ngerti yen ana serangan transportasi liyane. Wong Cina nemokake taksi sing arep nyabrang garis piket lan bali menyang kutha gedhe paling ora kaping lima rega normal, nanging ora ana ruang liya, lan wong Tionghoa ora gelem mbayar liyane. Nanging, dheweke menehi Shiva dolar ekstra utawa saben porter kanggo omah, matur nuwun banget, lan ngulungake $ 120,87 marang para driver taksi nganggo grin sing mangan. Dheweke mung mbayar sewa sewa taunan Kharkhar kanggo tekan udan panas ing bengi iki.

Nanging ngenteni, bisa uga tips apik.

"Dadi, kepiye?" Aku takon.

"Rong atus seket rupiah," ujare Kharkhar padha karo $ 3,78.

Aku ora njaluk. Rong atus seket rupiah saben wong saben dina?

"Rong atus seket rupiah saben wong total."

"Apa?"

"Apik? Ora apik?" Kharkhar takon, kanthi tenanan penasaran.

"Pancen elek!" Aku mbengok nganggo basa Inggris, Nepali saya suwe ora ana.

"Kadhangkala 1,000, kadhangkala ora ana siji-sijia," ujare. "Sampeyan ora tau ngerti."

"Nggegirisi!" Aku bengok maneh, mencelake tangan menyang lemah.

Dheweke ndelok aku, durung rampung, lan ujar kaya mangkene, dheweke bisa ngucapake tembung-tembung ing basa Inggris: "Iki tugas kita."

Tags: Nepal, Olahraga Salju, Artikel Stack, Petualangan

Share Karo Kanca-Kanca